28 Jun 2013

Criza: evolutii individuale vs evolutie macro

Fapte concrete:
  • Din 50 de companii active in zona de productie a materialelor de constructie cu care am discutat in anul 2012, referitor la evolutia lor pe piata, mai mult de 40 au raportat o stagnare a business-ului in ultimul an, scaderi minore (sub 5%) sau chiar o usoara crestere. Altfel spus, in mod individual pentru fiecare companie evolutia businessului nu a fost chiar asa de catastrofala, ci dimpotriva.
  • Afirmatiile partenerilor nostri sunt sustinuti de indicatorii statistici ai pietelor respective (de la INS, Min. Finante, etc) care confirma faptul ca s-a inregistrat o stagnare si in unele cazuri, pe anumite nise, chiar o usoara crestere.

     
  • In acelasi timp, aceleasi 40 din 50 companii au raportat ca, desi business-ul lor a mers relativ ok, reusind sa isi conserve pozitia din anii precedenti, piata a evoluat intr-o directie total nepotrivita, in opinia lor inregistrand scaderi importante.
De unde atunci diferenta de perceptie intre evolutia individuala si evolutia mediului de afaceri in general? 

Concluzia este simpla: neincrederea si chiar deznadejdea au pus stapanire pe o buna parte a mediului de business. Este in principal rezultatul actiunilor factorului politic care prin lipsa unei strategii coerente bulverseaza in mod continuu mediul economic si alimenteaza instalarea unui pesimism cronic.