2 Dec 2011

Opinia mea: Mic.ro - probleme ce puteau fi usor prevenite

Nota: articolul de aici este o opinie pur personala. 

Intrebare: Cand la parterul unui blog sunt 2 magazine, care vand aceleasi produse, au preturi asemanatoare iar unul are un look mai modern, de la care dinte ele vor cumpara clientii? 
Raspuns: Logic, de la cel care le inspira mai multa incredere, adica de la cel mai civilizat.

Probabil ca asta a fost si ideea din spatele lantului Mic.ro. Numai ca, din pacate, cel putin pana acum, a fost o idee prost aplicata. Zilele astea au aparut in presa diverse stiri despre problemele pe care le are retailerul - un exemplu de stire este cea de aici.

De ce are mic.ro probleme? Pentru ca pur si simplu oferta a fost pur si simplu inadaptata cererii clientilor. In opinia mea, problemele acestea puteau fi cu succes prevenite. Afacerea mic.ro putea fi de folos una de succes.

Argument: Spun asta intrucat in vecinatatea locuintei mele, magazinul mic.ro este deschis langa un alt magazin similar. Am stat la un moment dat 20 de min si am numara clientii: 55 in magazinul de cartier normal, 40 in mic.ro. Deci nu putem vorbi de lipsa de vad comercial. Totusi, cei din mic.ro ieseau fara cumparaturi. De ce? Pentru ca magazinul "traditional" avea cca. 8-10 sortimente de paine, Mic.ro numai 2-3. Magazinul "traditional" avea 10-15 sortimente de bere, Mic.ro numai 4-5 maximum.

Cheia succesului: micromanagementul. In timp ce magazinul "traditional" se aproviziona strict pe baza deciziei patronului (el insusi vanzator uneori in magazin), criteriile dupa care cei de la mic.ro se aprovizionau imi scapa. Concluzia este una singura: oferta era una slaba, nediversificata, pur si simplu nu gaseai ceea ce vroiai.

Problemele puteau fi usor prevenite cu o cercetare, fie ea si rudimentara, a pietei. Nu trebuiau bugete de sute de mii de euro pentru a face acest business competitiv. Trebuiau pur si simplu intrebati clientii care au intrat in magazin si au plecat fara cumparaturi.Asta este cercetarea de piata.

Bogdan Funieru - Managing Director Neomar Consulting.